CD recensies

Recensie PsalmenProject deel 5, Sliedrecht Evert van Dijkhuizen, Ref. Dagblad 22-12-2010

Het PsalmenProject, waarbij alle psalmen ritmisch gezongen op cd worden gezet, heeft z'n eerste lustrum bereikt. Deel 5 komt uit de Grote Kerk van Sliedrecht met de vaste organist van deze kerk, Arjan Versluis, aan de klavieren.

Om met de deur in huis te vallen: Versluis is een vaardig speelman die een breed palet aan muzikale stijlen hanteert in zowel zijn voorspelen als de begeleiding – van bachiaans en boltiaans tot gematigd modern. Hij heeft veel gevoel voor sfeertekening, of dat nu bij een klaaglied als Psalm 6 is of bij een jubelzang als Psalm 149.

De inleidingen zijn steeds een functionele voorbereiding op de te zingen psalm, gedacht vanuit de tekst. Versluis schuwt tijdens het zingen niet de melodie te omspelen en de pauze tussen de regels op te vullen met gekruide intermezzo's. Kortom: de organist zit hoorbaar ontspannen in z'n muzikale vel, geeft zijn creativiteit volop de ruimte en heeft daarbij in het Naberorgel een prima bondgenoot. De samenzang, die in een mooi, natuurlijk tempo verloopt, is er goed mee.

De psalmen worden afwisselend in oude en nieuwe berijming gezongen. Dat is een bewuste keuze van de initiatiefnemers die niet elke liefhebber van psalmzang in reformatorische kring evenzeer zal waarderen. Vergelijking van de beide versies laat in elk geval zien dat iedere berijming sterke en zwakkere momenten kent. De teksten staan in het booklet; de luisteraar oordele zelf.

De samenzang wordt gedirigeerd door Chiel Jan van Hofwegen. Daardoor gaat het ongekunstelde er een beetje af, maar het heeft als voordeel dat Versluis zich allerlei vrijheden in de begeleiding kan veroorloven zonder dat de zangers in de war raken. Een cd die uitnodigt tot meezingen!


VOGG - Kerk en Muziek, februari 2011

Dat ze in Sliedrecht een waardig speelman hebben die van wanten weet, bewijst wel de nieuwste cd van het PsalmenProject. Deze cd werd opgenomen in de Grote Kerk te Sliedrecht met Arjan Versluis in de hoofdrol. Elke keer als ik deze cd beluister, geniet ik weer van zijn spel. Uit alles blijkt dat Versluis een musicus van formaat is die het vak van improviseren en samenzangbegeleiding tot in de puntjes beheerst.

Daarbij kent hij het Naber-orgel als zijn broekzak. Hierdoor is er een perfecte synthese tussen bespeler en instrument. Eigenlijk zijn alle tracks de moeite van het vermelden waard maar ik beperk me tot een selectie. Geweldig, dat zangerige voorspel over psalm 6. In het voorspel van psalm 19 bewijst Arjan dat hij ook raad weet met een vroegmoderne stijl. Daarbij is zijn harmonisatie van deze psalm meesterlijk. In het mooie preludium over psalm 21 weet hij een mooie balans te vinden tussen structuur en muzikaliteit.

In de improvisatie over psalm 51 is de verstilling haast tastbaar. Hoogtepunt van die avond én van de cd is de onstuimige toccata over psalm 149 waarin het speelplezier zo ongeveer uit mijn luidsprekers spat. Dat Arjan vervolgens in de begeleiding een canon realiseert tussen gemeente en orgel dwingt respect af! Han Leentvaar tekende wederom voor een mooie opname waarin zowel orgel als samenzang goed tot hun recht komen.

Chiel Jan van Hofwegen


Nederlands dagblad vrijdag 18 februari 2011 (bijlage Gulliver)

Prachtig!

Een flink aantal zangers, een mooi orgel en een uitstekende organist, dat levert een mooie cd op. Het aantal zangers was wat groter dan bij eerdere delen van deze serie, zodat orgel en samenzang mooi met elkaar in verhouding zijn. Er wordt goed gezongen, vooral doordat er gedirigeerd werd.

Versluis laat tal van begeleidingsmogelijkheden horen, waarin ook de klanken van het fraaie orgel worden geëtaleerd. Bij de meeste psalmen vult hij de rusten op met tussenakkoorden. Een prima zaak, alleen klinkt het wat merkwaardig als hij soms bij het spelen van die akkoorden wat gaat versnellen. Net of hij bang is dat hij te laat aan de nieuwe regel begint.

Zijn voorspelen zijn mooi, maar bewegen zich wel sterk in een nogal barok-klassieke stijl. Een uitzondering is de laatste Psalm (149) waarin hij qua voorspel en begeleiding helemaal 'los' gaat. Prachtig!


De Waarheidsvriend no. 29/30, juli 2011

Graag wijs ik op een cd-serie met alle 150 psalmen, waarvan onlangs het vijfde deel verscheen. Organist Arjan Versluis bespeelt hier het orgel van de Grote Kerk in Sliedrecht, een uit 1852 daterend Naber-instrument. Deze vijfde cd laat de psalmen 6, 19, 21, 38, 43, 51, 98, 105, 112, 128, 136 en 149 horen. Ze worden gezongen door de gemeente en door Versluis van passende inleidingen voorzien.

Een mooi project, dat ook vertrouwd maakt met de meer 'onbekende' psalmen. Maar al te vaak worden in onze erediensten de minder bekende of moeilijk zingbare psalmen en 'Enige gezangen' gemeden, terwijl het toch ook buitengewoon inspirerende liederen betreft. Waarom laten predikanten deze 'onbekende'psalmen niet wat vaker zingen?

M. Seijbel, Elburg